Sudoku oppfunnet

Hvor ble Sudoku oppfunnet? Det er ikke der du tror!

Sudoku er et tall-puslespill, som har blitt usedvanlig populært over hele verden. De fleste av oss vet hvordan en sudoku ser ut, men kanskje ikke hvordan det hele begynte – og hvor de ble oppfunnet.

Du vil kanskje gjette at dette puslespillet har en lang historie, men det kan overraske deg å vite at det faktisk oppsto i Europa. Talloppgaver begynte å vises i franske aviser allerede i andre del av det nittende århundre. De var, i motsetning til våre moderne versjoner, ikke basert på logikk, men på beregninger. Den første talloppgaven, som ligner vår nåværende versjon av sudoku, ble et opprettet i 1886. I 1895 publiserte den franske avisen La France et spill som var nesten nøyaktig det samme som Sudoku vi kjenner i dag. Akkurat som en moderne Sudoku, inneholdt den bare tallene 1-9, i motsetning til de tidligere versjonene.

Imidlertid vil det ta til slutten av 1970-tallet før den moderne versjonen av Sudoku ble oppfunnet. Det skjedde i USA, og ble antagelig opprettet av den anonyme talloppgavekonstruktøren Howard Garns. Men dette spillet lyktes ikke. Den ble så introdusert i Japan på 80-tallet, hvor den også fikk navnet sitt. Det opprinnelige navnet var suuji wa dokushin ni kaguru (et tall som må forbli uten et par), og ble senere forkortet til su doku, som betyr frittstående nummer.

Gjennombruddet for sudoku

Det var først i 2005 at sudoku ble populært for bredere publikum. Det startet i Storbritannia, mest takket være den Hong Kong-baserte dommeren Wayne Gould, som oppfant en maskin som genererte sudoku-oppgaver med en rask hastighet. Gould skal etter sigende ha kommet opp med ideen da han så en halvferdig sudoku i en japansk bokhandel i 1997. Han jobbet videre med oppfinnelsen i seks år før han avsluttet sudoku-maskinen. Han solgte sudokuen sin til The Times under navnet su doku. Det første leserbrevet som ble sendt til The Times om dette nye spillet, var fra en mann som heter Ian Payn. Han satt på bussen, og glemte holdeplassen sin på grunn av sudokuen han prøvde å løse.

Sudoku ble først populær i Japan og Storbritannia. Kanskje dette kan forklares med disse to landenes lange tradisjon med logiske puslespill. Men hvorfor det har blitt en slik suksess i Skandinavia og andre land over hele verden, er vanskeligere å si. Bortsett fra selvfølgelig at det er så gøy og veldig vanedannende.

Skroll til toppen